Line Breeding Chart
The line-breeding chart to the left shows a common method of crossing a paternal (buck) and maternal (doe) line. Blue represents the paternal line and red represents the maternal line.
"A" (buck) and "B" (doe) are the two original rabbits the breeder is starting with.
"A" and "B" are bred together, producing the litter "C" (doe) and "D" (buck). The litter has 1/2 of the paternal and 1/2 of the maternal lines and is the "F1" generation.
"C" is bred back to her sire "A" which produces the doe "E". "E" has 3/4 of the paternal and 1/4 of the maternal line. "E" is an "F2" generation litter.
"D" is bred back to his dam "B" which produces the buck "F". "F" has 3/4 of the maternal line and 1/4 of the paternal line. "F" is an "F2" generation litter.
The doe "E" is bred back to the original sire "A" producing the buck "G" who is 7/8 of the paternal and 1/8 of the maternal line. "G" is an "F3" generation litter.
The buck "F" is bred back to the original dam "B" producing the doe "H" who is 7/8 of the maternal and 1/8 of the paternal line. "G" is an "F3" generation litter.
At this point in the breeding program, the 7/8 "F3" generations can be crossed to each. The buck "G" will be bred to the doe "H" producing the "F4" generation litter "I" which contains 1/2 of the paternal and 1/2 of the maternal line.
"J" is a new buck that will now be introduced by breeding to the doe "I" producing litter "K" which has 1/2 of the new paternal line, 1/4 of the original paternal line and 1/4 of the original maternal line. Litter "K" can now be bred to "G" and "H" beginning the process over again now using "G" and "H" to breed subsequent offspring back to.
If a trio was used to start the original herd, two separate lines can be started with each original doe, and the two lines crossed when reaching the "F3" generation.
Note: This page may be copied and distributed for educational purposes.
nockrabbits.com
material de pe net:
"Cresterea pe baza de linii reprezinta o forma organizata de aplicare a metodelor de crestere amintite (in rasa cu-rasa si prin incrucisari). Este forma cea mai avansata de obtinere a unor rase de iepuri perfectionate (ameliorate) si se poate aplica numai in crescatoriile de elita si in statiunile zootehnice experimentale.
Scopul urmarit consta in ameliorarea raselor de iepuri (consolidarea unor caractere ereditare de mare valoare) si prevenirea incestului (reducerea lui in limite moderate). Existenta liniilor si familiilor in cadrul raselor asigura reusita actiunii de ameliorare.
In crescatoriile de elita se practica asa-zisa „crestere in fa-milii de singe" si cu „linii de singe". Se urmareste retinerea si folosirea intensa la reproductie a iepurilor care prezinta anumite insusiri economice utile, iar imperecherea acestora (omogena si inrudita) se organizeaza in asa fel, incit sa se poata obtine o descendenta mai numeroasa care sa posede aceste calitati.
O familie de singe este formata din produsii care se trag din acelasi exemplar, fie mascul, fie femela."
Marian, dacă tot ai pus schema îți ofer și explicația ei :
Schema pentru realizarea liniei de femele de reproducție :
Această schemă este oarecum asemănătoare cu aceea pentru crearea liniilor de masculi dar are anumite nuanțe diferite .
Se pornește de la o singură femelă - selectată pe baza criteriilor urmărite de crescător - fecunditate, prolificitate, dimensiuni și altele.
Caracterele urmărite sunt diverse, ele pot fi 2 sau 3 caractere, sau o sumă de caractere - specificitatea caracterelor urmărite poate fi de genul - urechi mai lungi, sau o anumită culoare, un desen deosebit, o nuanță de culoare deosebită, numărul de mamele sau numărul de pui născuți și înțărcați de la ascendența, sau capacitatea de alăptare deosebită, lungimea corpului, dezvoltarea corpului simetrică pe cele două centuri scapulară și pelviană, forma capului și poziții și altele .
Această femelă selecționată a fi părintele inițiator se împrerechează pe rând cu 2 masculi - așadar este nevoie de un timp de aproximativ 4 luni pentru a obține 2 fătări de la aceeași iepuroaică cu 2 masculi diferiți .
Din generația F1 - prima generație de pui obținută de la ambii masculi, se vor selecta un mascul și 3-4 femele, de la fiecare cuib.
Va fi un decalaj de 2 luni între ei - de aceea se va aștepta ca să se ajungă la maturitate deplină pentru reușita împerecherilor.
Pe parcursul dezvoltării puilor din ambele cuiburi obținute, se vor nota date despre dezvoltarea și caracterele urmărite, se va face biometria lunară a produșilor, astfel încât la atingerea dezvoltării depline să putem alege pe cei care vor fi folosiți la reproducere.
Un mascul de la prima fătare va acționa asupra femelelor de la a doua fătare și invers, un mascul de la a doua fătare va acționa asupra femelelor de la prima fătare.
Această împerechere este de fapt o consangvinizare strânsă - sau incestuoasă, de împerechere între semi-frați sau frați vitregi. Împerecherile strânse sunt împerecherile care se fac între rude de gradul I, cum ar fi frate-soră, tată cu fiică, mamă cu fiu, bunic cu nepoată sau bunică cu nepot. În asemenea cazuri există 0-1 generații libere. Aceste împrecheri strânse sunt cele care scot în evidență efectele cele mai puternice, cele mai vizibile, atât efecte negative cât și efecte pozitive .De aceea în această schemă important este ceea ce urmărim, și ceea ce selectăm, și nu numai cum împerechem iepurii - acest aspect nu e sesizat de toată lumea din păcate.
Selecția este foarte importantă și se face strict pe baza criteriilor urmărite, și nu din ochi, ci pe baza criteriilor cuantificate . Altfel toată munca este compromisă .
Pentru punerea în practică este nevoie de răbdare, de spațiu și de resurse.
Prin împerecherea produșilor din generația F1 între ei, conform schemei, se obține generația F2 .
În generația F2 se vor fi obținut femele dar și masculi cu caractere asemănătoare cu a femelei inițiatoare a liniei . Acești pui vor concentra un bagaj genetic mai mare de 60 % asemănător cu al femelei inițiatoare.
Bineînțeles nu toți descendenții se vor fi selecționat pentru reproducere, ci doar acei care îndeplinesc condițiile de dezvoltare remarcabilă .
Selecția se va termina abia la ajungerea la maturitate a puilor din generația F2 , când se consideră că se pot face alegerile cele mai bune comparativ .
Dacă să spunem că în generația F1 selectăm 3 femele de la un cuib și 3 femele de la alt cuib, deci 6 femele - în generația F2 putem obține de la acestea un număr de 40 -60 de pui.
Dacă considerăm că din acești 40-60 de pui, jumătate sunt femele și jumătate sunt masculi, putem avea 20-30 de femele și tot 20-30 de masculi .
Din aceștia prin selecție se vor alege pentru a iniția alte linii de femele cele mai bune exemplare care întrunesc criteriile urmărite pe baza măsurătorilor .
Selecția poate fi mai lejeră când din efectivul obținut se pot îndepărta 25% din produși sau poate fi foarte strictă când se pot îndepărta de la reproducere 50% din produși .
Pentru realizarea acestor linii, este nevoie de timp, spațiu dar și de o disciplină, răbdare și organizare a crescătorului - pentru realizarea scemei până la capăt adică până la vârsta de adult a generației F1 și F2 - a tuturor descendenților fiindcă selecția se face în trepte până la vârsta adultă .
În funcție de rasă o asemenea schemă se poate desfășura pe durata a doi ani pentru rasele uriașe de iepuri, dacă se pleacă cu reproducători adulți, sau trei ani dacă se pleacă cu iepurii reproducători din stadiul de pui .
---------------------------------
Marian, îți doresc succes, și să văd la tine rezultatele unei asemenea scheme .
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.